wtorek, 11 czerwca 2013

LECZO Z INDYKA

Z indyka bardzo, naprawdę bardzo rzadko coś robię, głównie pewnie z uwagi jednak na jego cenę, ale z uwagi na chorobę męża, nadrabiam teraz zaległości.



Składniki
-        0, 5 kg fileta z indyka
-        1 papryka słodka ( u mnie czerwona)
-        1 cebula
-        1 mała cukinia
-        2 pomidory
-        10 – 15 dag fasolki szparagowej
-        80 g koncentratu pomidorowego
-        Natka pietruszka
-        Sól
-        Pieprz
-        Ew. vegeta

Mięso z indyka pokroić w kostkę, obsypać delikatnie solą i obsmażyć na rozgrzanej patelni grillowej. Cebulę posiekać, lekko podsmażyć w garnku, dodać do niej pokrojone w kostkę papryki, cukinię oraz fasolkę. Następnie przełożyć do nich mięso. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i również dodać do warzyw. Podlać odrobiną. Dusić na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie( 30 – 40 min). Jeśli woda wyparuje dolać jej jeszcze trochę. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Leczo doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Leczo podałam z kaszą gryczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz