piątek, 21 czerwca 2013

IG

Indeks glikemiczny, inaczej wskaźnik glike­miczny (ang. glycemic index, Gl), to wskaźnik okre­ślający w procentach siłę, z jaką węglowodany za­warte w pożywieniu wpływają na wzrost stężenia glukozy we krwi. IG nie określa, o jaką konkretną wartość wzrośnie Twój „cukier" (tu pomocne będą wymienniki węglowodanowe). IG porównuje produkty pokarmowe ze względu na to, jak szybko po ich spożyciu wzrośnie Twój „cukier" w stosunku do czystej glukozy, dla której IG przyjęto jako 100%.
Pamiętaj jednak, że IG nie jest jedynym wskaźni­kiem określającym właściwości danego produktu, nie mówi on o zawartości kalorycznej produktu, ani o jaką konkretną wartość wzrośnie Twój „cukier” (tu pomocne będą wymienniki węglowodanowe) IG pomaga w wyborze produktów zwierających "zdrowe cukry", czyli tych, które wpływają na tempo wzrostu Twojego cukru.
Jeżeli zjadasz posiłek o wysokim IG, Twój cukier szybko wzrośnie, a następnie szybko spadnie. Wie­le osób odczuwa takie obniżenie cukru we krwi jako napad głodu po posiłku. Spadek ten to wynik pobu­dzenia trzustki do gwałtownego wydzielenia insuli­ny, która obniży Twój cukier. Może to doprowadzać do niedocukrzenia. Spowoduje to, że będziesz musiał przyjąć dodatkowy posiłek zawierający węglo­wodany. A to sprzyja szybkiemu tyciu. Jeżeli zjadasz produkty o wysokim IG, możesz być senny po ich spożyciu. 
Warto pamiętać, że wszystkie produkty zawierające mąkę, zamieniają się w ustroju w glukozę. Wy­bieraj produkty, w których ziarna zbóż są najmniej rozdrobnione do postaci mąki. Bezpieczniej zjeść kanapkę z chleba gruboziarnistego (bez dodatku słodu), aniżeli pierogi, naleśniki lub białą bułkę.

INDEKS GLIKEMICZNY -  NISKI PONIŻEJ 40

Przyprawy suszone – 5
Cebula – 15
Cukinia – 15
Cykoria – 15
Czarna porzeczka – 15
Fasolka szparagowa – 15
Grzyby – 15
Kiełki (fasoli mung, soi) – 15
Kiszona kapusta – 15
Ogórek – 15
 Oliwki – 15
Orzechy i migdały – 15
Papryka (czerwona, zielona, żółta) – 15
Por – 15
Seler naciowy – 15
Soja, tofu – 15
Szparagi – 15
Warzywa zielono listne – 15
Bakłażan – 20
Czereśnie – 20
Sok cytrynowy (niesłodzony) – 20
Czekolada gorzka (.70% kakao) – 25
Czerwona porzeczka – 25
Owoce jagodowe – 25
Pestki z dyni – 25
Wiśnie – 25
Zielona soczewica – 25
Ciecierzyca gotowana – 30
Czerwona soczewica – 30
Czosnek – 30
Dżem niskosłodzony – 30
Gruszka – 30
Makaron chiński – 30
Mleko sojowe – 30
Morele świeże – 30
Owoce cytrusowe – 30
Pomidory – 30
Twaróg odtłuszczony – 30
Amarantus – 35
Fasola – 35
Brzoskwinie, nektarynki – 35
Dziki ryż – 35
Groszek zielony – 35
Jabłka świeże, duszone, suszone – 35
Jogurt odtłuszczony – 35
Musztarda – 35
Nasiona (siemie lniane, słoneczniki) – 35
Pomidory suszone – 35
Seler surowy (korzeń) – 35
Śliwki – 35
Pieczywo chrupkie – 35

INDEKS GLIKEMICZNY -  ŚREDNI

Chleb i makaron razowy – 40
Fasola z puszki – 40
Figi suszone – 40
Kasza gryczana – 40
Makaron al dente – 40
Morele, śliwki suszone – 40
Otręby, płatki owsiane surowe – 40
Sok z marchwi – 40
Ananas (świeży) – 45
Kaszka pęczak – 45
Kokos – 45
Płatki śniadaniowe pełnoziarniste – 45
Ryż brązowy – 45
Soki cytrusowe bez cukru – 45
Winogrona – 45
Zielony groszek z puszki – 45
Żurawina – 45
Chleb orkiszowy – 50
Kiwi – 50
Kuskus – 50
Ryż basmanti – 50
Sok jabłkowy bez cukru – 50
Sok żurawinowy bez cukru – 50
Surimi (paluszki krabowe) – 50
Brzoskwinie z puszki – 55
Ketchup – 55
Musztarda – 55
Nutella – 55
Sok winogronowy bez cukru – 55
Spaghetti (ugotowane na miękko) – 55
Sushi – 55


INDEKS GLIKEMICZNY - WYSOKI (POWYŻEJ 60)
Banany dojrzałe – 60
Kakao słodzone – 60
 Kasza manna – 60
Lody słodzone cukrem – 60
Majonez – 60
Melon – 60
Miód – 60
Mleko tłuste – 60
Morele z puszki – 60
Owsianka gotowana – 60
Pizza – 60
Ryż jaśminowy, długoziarnisty – 60
Ananas z puszki – 65
Buraki gotowane – 65
Chleb pełnoziarnisty – 65
Dżem z cukrem – 65
Kukurydza – 65
Batoniki czekoladowe – 65
Muesli z cukrem lub miodem – 65
Rodzynki – 65
Ziemniaki mundurkach – 65
Amarantus dmuchany – 70
Bagietka – 70
Biszkopt – 70
Bułki pszenne – 70
Chipsy – 70
Chleb ryżowy – 70
Cukier – 70
Daktyle suszone – 70
Kasza jęczmienna – 70
Kleik ryżowy – 70
Maca (z białej mąki) – 70
Makaron z białej mąki – 70
Mąka kukurydziana – 70
Napoje gazowane – 70
Rogalik – 70
Ryż krótkoziarnisty – 70
Sucharki – 70
Ziemniaki gotowane – 70
Arbuz, dynia, kabaczek – 75
Bób gotowany – 80
Marchew gotowana – 80
Mąka pszenna – 85
Płatki kukurydziane – 85
Prażona kukurydza – 85
Chleb z białej mąki – 90
Mąka ziemniaczana – 90
Ziemniaki pieczone – 95
Ziemniaki smażone – 95
Skrobia modyfikowana – 100
Piwo - 110


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz