niedziela, 16 czerwca 2013

CO JEŚĆ

Dieta w cukrzycy jest jednym z najważniejszych elementów leczenia. Powinna być zgoda z regułami żywienia osób zdrowych i opierać się na następujących zasadach:

  1. Regularne posiłki - Należy przestrzegać harmonogramu posiłków. Jadanie o stałych porach, najlepiej 4-5 posiłków w ciągu dnia. Pamiętać o zjadaniu pierwszego śniadania. Korzystniej jadać częściej , ale mniejsze porcje. Przerwy między posiłkami powinny wynosić 3-4 godziny.
  2. Racjonalne żywienie dostosowane do indywidualnych potrzeb organizmu tak, aby dostarczało wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach (tj. białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i składników mineralnych)
  3. Różnorodność produktów spożywczych zapewni dostarczenie odpowiedniej ilości wszystkich ważnych składników diety
Prawidłowa podaż makroskładników diety:

Białko powinno stanowić 15-20% ogólnej kaloryczności diety, przy czym stosunek białka zwierzęcego do białka roślinnego powinien wynosić co najmniej 1:1. Zaleca się stosowanie produktów pochodzenia zwierzęcego zawierających białko, m.in. chude mięso i ryby, chudy drób, chude gatunki wędlin, białko jaj oraz chude mleko i jego przetwory
W diecie chorych na cukrzycę, ilość tłuszczu powinna kształtować się na poziomie 30-35% wartości energetycznej diety. Należy kontrolować nie tylko ilość, ale także rodzaj spożywanego tłuszczu. Zaleca się ograniczenie w diecie tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego na rzecz chudych gatunków mięs (cielęcina, drób bez skóry, jagnięcina) oraz ryb. Należy ograniczyć spożycie tłuszczu zwierzęcego (masło, margaryna, smalec). Korzystne jest spożywanie tłuszczów roślinnych (oleje, oliwa z oliwek).
Należy wybierać produkty spożywcze bogate w błonnik pokarmowy  tj. warzywa, owoce oraz produkty zbożowe z pełnego przemiału.
Węglowodany powinny dostarczać 45-50% ogólnej diety. Większość węglowodanów powinny stanowić węglowodany złożone, pochodzące z produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz