Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o
wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi
jako naturalny słodzik. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy
nadciśnieniu i cukrzycy.
O stewii w skrócie:[1]
-
Stewia to w pełni naturalny słodzik
-
Ma zero kalorii
-
Jest słodszy do 250-450 razy od cukru
(sacharozy)
-
Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
-
Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C ) – może być
używany do pieczenia i gotowania
-
Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH
3-9)
-
Może być długo przechowywany
-
Stewia nie powoduje próchnicy zębów
-
Stewia jest bezpieczna dla
diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
-
Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na
fenyloketonurię (PKU)
-
Stewia jest nietoksyczna – testowana na
zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
-
Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
-
Stevia może być uprawiana samodzielnie
Więcej informacji
na temat stewie znajdziecie tu http://stewia.info.pl/
Ja kupiłam dla męża opakowanie z 200 tabletkami, pije z nią kawę, herbatę, ostatnio kompot i rzeczywiście cukier mu nie rośnie. Jednak następnym razem kupię suszone liście stewi,bo ten produkt w tabletkach zawiera glikozy stewidowe, a oprócz tego ma w swoim składzie same "E", więc zbyt zdrowy to nie jest. Natomiast liście stewi polecam jak najbardziej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz