środa, 3 lipca 2013

STEWIA

Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny słodzik. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy.




O stewii w skrócie:[1]

-        Stewia to w pełni naturalny słodzik
-        Ma zero kalorii
-        Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
-        Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
-        Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
-        Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
-        Może być długo przechowywany
-        Stewia nie powoduje próchnicy zębów
-        Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
-        Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
-        Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
-        Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
-        Stevia może być uprawiana samodzielnie
Więcej informacji na temat stewie znajdziecie tu http://stewia.info.pl/

Ja kupiłam dla męża opakowanie z 200 tabletkami, pije z nią kawę, herbatę, ostatnio kompot i rzeczywiście cukier mu nie rośnie. Jednak następnym razem kupię suszone liście stewi,bo ten produkt w tabletkach zawiera glikozy stewidowe, a oprócz tego ma w swoim składzie same "E", więc zbyt zdrowy to nie jest. Natomiast liście stewi  polecam jak najbardziej.



[1] Informacje ze strony http://stewia.info.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz