sobota, 15 czerwca 2013

WĘDZONA MAKRELA W GALARECIE

Piątkowa propozycja na podwieczorek czy kolację to wędzona makrela w galarecie.


Składniki
-        Jedna wędzona makrela
-        Żelatyna
-        Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
-        Ziele angielskie
-        Liść laurowy
-        Pieprz
-        Sól
-        Natka pietruszki
-        Zielony groszek

Zagotuj około 1,5 litra wody z włoszczyzną, dodaj 2 – liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku. Gdy warzywa będą miękkie, wywar dokładnie przecedź. Do czystego wywaru dodaj żelatynę (ilość zależna od wskazań producenta zamieszczonych na opakowaniu)
 Z ryby wybierz ości i porozrywaj ją na mniejsze części. Porcje makreli poukładaj w miseczkach, dołóż do każdej ugotowaną i pokrojoną marchewkę z wywaru, groszek konserwowy i pokrojoną natkę pietruszki. Całość zalej wywarem i pozostaw do stężenia.
Ja zjadłam z dodatkiem octu, a mąż z cytryną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz