Piątkowa propozycja
na podwieczorek czy kolację to wędzona makrela w galarecie.
Składniki
-
Jedna wędzona
makrela
-
Żelatyna
-
Włoszczyzna
(marchewka, pietruszka, seler, por)
-
Ziele
angielskie
-
Liść
laurowy
-
Pieprz
-
Sól
-
Natka pietruszki
-
Zielony
groszek
Zagotuj około 1,5 litra wody z
włoszczyzną, dodaj 2 – liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego, sól i
pieprz do smaku. Gdy warzywa będą miękkie, wywar dokładnie przecedź. Do
czystego wywaru dodaj żelatynę (ilość zależna od wskazań producenta
zamieszczonych na opakowaniu)
Z ryby wybierz ości i porozrywaj ją na mniejsze
części. Porcje makreli poukładaj w miseczkach, dołóż do każdej ugotowaną i
pokrojoną marchewkę z wywaru, groszek konserwowy i pokrojoną natkę pietruszki. Całość
zalej wywarem i pozostaw do stężenia.
Ja zjadłam
z dodatkiem octu, a mąż z cytryną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz