W niedzielę trochę pokombinowałam
z obiadem i zrobiłam pietruszkowe mini pulpety w warzywach. Chciałam, żeby było
to danie zjadliwe zarówno dla nas jak i dla męża.
Składniki na
pulpety:
-
0, kg mięsa mielonego
-
1
jajko
-
½ pęczka
natki pietruszki
-
Kasza manna
-
Sól
-
Pieprz
-
Bulion
warzywny
Do mięsa mielonego dodaję
rozbite jajko, poszatkowaną natkę pietruszki, aby zagęścić dodaję kaszy manny (
ja dałam ok. 2 łyżek), doprawiam solą i pieprzem i formuje malutkie pulpeciki,
które potem gotuję w bulionie warzywnym.
Składniki na sos:
-
1
cebula
-
15 dag
fasolki szparagowej
-
1 mała
cukinia
-
1
papryka
-
1 – 2 pomidory
( w zależności od wielkości)
-
1
łyżka przecieru pomidorowego
-
5 – 6 listków szałwii
-
sól
-
Pieprz
-
Ok. 1
łyżka masła
Na maśle podsmażam drobno
pokrojoną cebulkę i szałwię. Następnie olejno dodaję pokrojoną fasolkę
szparagową, potem paprykę i cukinię. Oczywiście warzywa podlać niewielką ilością
wody, potem dodać pokrojoną cukinię i sparzonego i obranego ze skórki pomidora.
Gdy warzywa będą miękkie dajemy ugotowane pulpety, przecier pomidorowy, sos doprawiamy
solą i pieprzem i podgotowujemy jeszcze 2 – 3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz