Dieta
w cukrzycy jest jednym z najważniejszych elementów leczenia. Powinna być zgoda
z regułami żywienia osób zdrowych i opierać się na następujących zasadach:
- Regularne posiłki - Należy przestrzegać
harmonogramu posiłków. Jadanie o stałych porach, najlepiej 4-5 posiłków w
ciągu dnia. Pamiętać o zjadaniu pierwszego śniadania. Korzystniej jadać
częściej , ale mniejsze porcje. Przerwy między posiłkami powinny wynosić
3-4 godziny.
- Racjonalne żywienie dostosowane do
indywidualnych potrzeb organizmu tak, aby dostarczało wszystkich
składników pokarmowych w odpowiednich ilościach (tj. białka, tłuszczu,
węglowodanów, witamin i składników mineralnych)
- Różnorodność produktów spożywczych zapewni dostarczenie odpowiedniej ilości wszystkich ważnych składników diety
Prawidłowa
podaż makroskładników diety:
Białko
powinno stanowić 15-20% ogólnej kaloryczności diety, przy czym stosunek białka
zwierzęcego do białka roślinnego powinien wynosić co najmniej 1:1. Zaleca się
stosowanie produktów pochodzenia zwierzęcego zawierających białko, m.in. chude
mięso i ryby, chudy drób, chude gatunki wędlin, białko jaj oraz chude mleko i
jego przetwory
W
diecie chorych na cukrzycę, ilość tłuszczu powinna kształtować się na poziomie
30-35% wartości energetycznej diety. Należy kontrolować nie tylko ilość, ale
także rodzaj spożywanego tłuszczu. Zaleca się ograniczenie w diecie tłustych
produktów pochodzenia zwierzęcego na rzecz chudych gatunków mięs (cielęcina, drób
bez skóry, jagnięcina) oraz ryb. Należy ograniczyć spożycie tłuszczu
zwierzęcego (masło, margaryna, smalec). Korzystne jest spożywanie tłuszczów
roślinnych (oleje, oliwa z oliwek).
Należy
wybierać produkty spożywcze bogate w błonnik pokarmowy tj. warzywa, owoce oraz produkty zbożowe z
pełnego przemiału.
Węglowodany
powinny dostarczać 45-50% ogólnej diety. Większość węglowodanów powinny
stanowić węglowodany złożone, pochodzące z produktów o niskim indeksie
glikemicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz