Indeks glikemiczny, inaczej wskaźnik glikemiczny (ang. glycemic
index, Gl), to wskaźnik określający w procentach siłę, z jaką węglowodany
zawarte w pożywieniu wpływają na wzrost stężenia glukozy we krwi. IG nie
określa, o jaką konkretną wartość wzrośnie Twój „cukier" (tu pomocne będą
wymienniki węglowodanowe). IG porównuje produkty pokarmowe ze względu na
to, jak szybko po ich spożyciu wzrośnie Twój „cukier" w stosunku do
czystej glukozy, dla której IG przyjęto jako 100%.
Pamiętaj jednak, że IG nie jest jedynym wskaźnikiem określającym
właściwości danego produktu, nie mówi on o zawartości kalorycznej produktu, ani
o jaką konkretną wartość wzrośnie Twój „cukier” (tu pomocne będą wymienniki
węglowodanowe) IG pomaga w wyborze produktów zwierających "zdrowe cukry",
czyli tych, które wpływają na tempo wzrostu Twojego cukru.
Jeżeli zjadasz posiłek o wysokim IG, Twój cukier szybko wzrośnie, a
następnie szybko spadnie. Wiele osób odczuwa takie obniżenie cukru we krwi
jako napad głodu po posiłku. Spadek ten to wynik pobudzenia trzustki do
gwałtownego wydzielenia insuliny, która obniży Twój cukier. Może to
doprowadzać do niedocukrzenia. Spowoduje to, że będziesz musiał przyjąć dodatkowy
posiłek zawierający węglowodany. A to sprzyja szybkiemu tyciu. Jeżeli zjadasz
produkty o wysokim IG, możesz być senny po ich spożyciu.
Warto pamiętać, że wszystkie produkty zawierające mąkę, zamieniają
się w ustroju w glukozę. Wybieraj produkty, w których ziarna zbóż są
najmniej rozdrobnione do postaci mąki. Bezpieczniej zjeść kanapkę z
chleba gruboziarnistego (bez dodatku słodu), aniżeli pierogi, naleśniki lub
białą bułkę.
INDEKS
GLIKEMICZNY - NISKI PONIŻEJ 40
Przyprawy
suszone – 5
Cebula – 15
Cukinia –
15
Cykoria –
15
Czarna
porzeczka – 15
Fasolka
szparagowa – 15
Grzyby – 15
Kiełki
(fasoli mung, soi) – 15
Kiszona
kapusta – 15
Ogórek – 15
Oliwki
– 15
Orzechy i
migdały – 15
Papryka
(czerwona, zielona, żółta) – 15
Por – 15
Seler
naciowy – 15
Soja, tofu
– 15
Szparagi –
15
Warzywa
zielono listne – 15
Bakłażan –
20
Czereśnie –
20
Sok
cytrynowy (niesłodzony) – 20
Czekolada
gorzka (.70% kakao) – 25
Czerwona
porzeczka – 25
Owoce
jagodowe – 25
Pestki z
dyni – 25
Wiśnie – 25
Zielona
soczewica – 25
Ciecierzyca
gotowana – 30
Czerwona
soczewica – 30
Czosnek –
30
Dżem
niskosłodzony – 30
Gruszka –
30
Makaron
chiński – 30
Mleko
sojowe – 30
Morele
świeże – 30
Owoce
cytrusowe – 30
Pomidory –
30
Twaróg
odtłuszczony – 30
Amarantus –
35
Fasola – 35
Brzoskwinie,
nektarynki – 35
Dziki ryż –
35
Groszek
zielony – 35
Jabłka
świeże, duszone, suszone – 35
Jogurt
odtłuszczony – 35
Musztarda –
35
Nasiona
(siemie lniane, słoneczniki) – 35
Pomidory
suszone – 35
Seler
surowy (korzeń) – 35
Śliwki – 35
Pieczywo
chrupkie – 35
Chleb i
makaron razowy – 40
Fasola z
puszki – 40
Figi suszone –
40
Kasza gryczana
– 40
Makaron al
dente – 40
Morele, śliwki
suszone – 40
Otręby, płatki
owsiane surowe – 40
Sok z marchwi
– 40
Ananas
(świeży) – 45
Kaszka pęczak
– 45
Kokos – 45
Płatki
śniadaniowe pełnoziarniste – 45
Ryż brązowy –
45
Soki cytrusowe
bez cukru – 45
Winogrona – 45
Zielony
groszek z puszki – 45
Żurawina – 45
Chleb
orkiszowy – 50
Kiwi – 50
Kuskus – 50
Ryż basmanti –
50
Sok jabłkowy
bez cukru – 50
Sok żurawinowy
bez cukru – 50
Surimi
(paluszki krabowe) – 50
Brzoskwinie z
puszki – 55
Ketchup – 55
Musztarda – 55
Nutella – 55
Sok
winogronowy bez cukru – 55
Spaghetti
(ugotowane na miękko) – 55
Sushi – 55
Banany dojrzałe
– 60
Kakao słodzone
– 60
Kasza
manna – 60
Lody słodzone
cukrem – 60
Majonez – 60
Melon – 60
Miód – 60
Mleko tłuste –
60
Morele z puszki
– 60
Owsianka
gotowana – 60
Pizza – 60
Ryż jaśminowy,
długoziarnisty – 60
Ananas z puszki
– 65
Buraki gotowane
– 65
Chleb
pełnoziarnisty – 65
Dżem z cukrem –
65
Kukurydza – 65
Batoniki
czekoladowe – 65
Muesli z cukrem
lub miodem – 65
Rodzynki – 65
Ziemniaki
mundurkach – 65
Amarantus
dmuchany – 70
Bagietka – 70
Biszkopt – 70
Bułki pszenne –
70
Chipsy – 70
Chleb ryżowy –
70
Cukier – 70
Daktyle suszone
– 70
Kasza
jęczmienna – 70
Kleik ryżowy –
70
Maca (z białej
mąki) – 70
Makaron z
białej mąki – 70
Mąka
kukurydziana – 70
Napoje gazowane
– 70
Rogalik – 70
Ryż
krótkoziarnisty – 70
Sucharki – 70
Ziemniaki
gotowane – 70
Arbuz, dynia,
kabaczek – 75
Bób gotowany –
80
Marchew
gotowana – 80
Mąka pszenna –
85
Płatki
kukurydziane – 85
Prażona
kukurydza – 85
Chleb z białej
mąki – 90
Mąka
ziemniaczana – 90
Ziemniaki
pieczone – 95
Ziemniaki
smażone – 95
Skrobia
modyfikowana – 100
Piwo - 110
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz