Z soczewicą mam pierwszy raz do
czynienia, ale pani doktor od cukrzycy mojego męża poleciła mu, aby wprowadzić ją
do diety. Dlatego dziś moja pierwsza próba.
Składniki
-
Szklanka
czerwonej soczewicy
-
Puszka
pomidorów bez skórek
-
1
cebula
-
1
marchewka
-
1
pietruszka
-
1 mały
seler
-
2
ząbki czosnku
-
Bulion
-
Sól
-
Pieprz
-
Świeża
kolendra
-
1
łyżka masła
Cebulę, marchewkę, pietruszkę,
selera pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle, następnie dodać pomidory z
puszki również pokrojone na drobną kostkę. Podsuszać około 10 minut. Całość dodać
do wcześniej przygotowanego bulionu. Do zupy wcisnąć przeciśnięty przez praskę
czosnek. Soczewicę przepłukać i dodać do zupy. Gotować około 20 minut (do
miękkości soczewicy) pod koniec gotowania dodać przecier, który pozostał z puszki
pomidorów, dodać posiekaną świeżą kolendrę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz